Склад: Тісто: 650 г борошна 200 г вершкового масла або маргарину 8 ст.л. рослинного масла щіпка солі 250 г цукру 1 ч.л. соди (або трохи менше) 1 ст.л. сметани трохи холодної води
Апельсинова начинка: 3-4 апельсина (залежно від їх розміру) 2 +1 / 4 ст. цукру 1 / 2 ст. води
Мигдальне суфле: 1 л 200 мл молока 200 г меленого мигдалю цукор за смаком (у мене було 7 ст.л.) 30 г желатину
для прикраси на ваш смак будь-який крем або збиті вершки, фрукти, шоколад, печиво, мармелад ...
Починаємо робити торт заздалегідь, тому що йому потрібно буде постояти ніч у холодильнику. Готуємо тісто. Масло нарізати на шматочки і залишити, щоб розм'якшилися.
Змішати половину борошна з цукром і сіллю. Соду змішати зі сметаною. Всі інгредієнти з'єднати з розм'якшеним вершковим і рослинним маслом, потім, поступово додаючи за потребою решту борошна і воду, замісити м'яке тісто.
Загорнути його в плівку і прибрати на 20 хвилин у холодильник. Потім вийняти, розділити на 2 рівні частини.
Кожну частину тіста розкачати в квадрат 24X24 см, товщиною близько 8 мм, нерівні краї обрізати. Покласти квадрат на деко на лист пергаментного паперу більший за розміром (близько 4-5 см з кожного боку).
У мене немає квадратної форми, тому я зробила її, а вірніше, їх - 2 форми - з фольги. Робимо форму: 1. Відрізати лист фольги довжиною близько 5 +24 +24 +5 см (24 і 24 це сторони квадрата, 5 +5 це запас) Скласти його навпіл уздовж кілька разів, отримавши смугу шириною близько 7-8 см. Відігнути її край (близько 2 см ) як показано на фото.
2. Скласти смугу точно навпіл і на місці згину сформувати кут, як показано на фото.
3. Відгинаючи краю пергаментного паперу, приставити цей "кут" до квадрату тесту. Тісто разом з аркушем паперу укласти зверху, так, щоб відігнута вузька смуга фольги опинилася внизу під ним.
4. Зробити ще один такий "кут" зі смуги фольги довжиною 24 +24 см (вже без запасу). І знову приставити його до тесту, формуючи частину форми. Довші смуги фольги (той самий "запас" 5 см) накласти внахлест на більш короткі.
5. Кути закріпити невеликими прямокутниками фольги в декілька шарів як на фото. Як випливає все притиснути.
Ось така вийшла форма. Звичайно, вона буде не дуже міцна і не зовсім рівна, але це неважливо, головне, щоб вона хоч трохи трималася і не розгорталася.
Таких квадратних коржів в фольговій формі потрібно зробити 2. Поверхня тесту наколоти виделкою і випікати при 175-180 градусах близько 15 хвилин (залежно від вашої духовки, краще їх не пересушувати). Після випікання дати їм охолонути, перш ніж знімати з дека. Обережно перекласти на дошки або плоскі страви. Тепер фольгу на кутах можна буде закріпити скотчем.
А із залишків тіста можна зробити печиво у формі зірочок (10 хвилин в духовці при тій же температурі). Одна зірочка нагоді для верхівки ялинки.
Тепер приготуємо апельсинову начинку. Апельсини ретельно вимити, нарізати невеликими шматочками і подрібнити блендером.
Півсклянки води довести до кипіння в каструлі з товстим дном, додати туди цукор, перешкодити до його повного розчинення і поварити сироп хвилин 5. Викласти в сироп апельсинове пюре і варити на середньому вогні 30-40 хвилин, помішуючи. Начинка готова, коли з неї випарується рідина, вона стане густою і більш прозорою. Залишити її остигати.
Для мигдального суфле желатин замочити на 15 хвилин (або дотримуйтесь інструкцій для вашого желатину). Молоко змішати з меленим мигдалем, додати цукор за смаком.
Довести до кипіння на маленькому вогні, помішуючи (може "втекти"!). Поварити 3 хвилини, вимкнути і додати туди желатин, завадити, щоб розчинився. Для аромату можна ще додати туди трохи мигдалевого лікеру "Амаретто" (а можна і нічого не додавати).
На коржі викласти апельсинову начинку, повністю закривши всю поверхню прямо до паперу, не залишаючи проміжків.
На начинку зверху викласти суфле.
Акуратно перенести коржі в холодильник і залишити там на ніч.
Ну, ось - за ніч суфле повністю застигло. Тепер можна вийняти квадратні коржі з холодильника, зняти з них фольгові смуги і відігнути краї паперу. Можна трохи підрізати нерівні краї.
А тепер будемо збирати нашу ялинку! Один корж акуратно розрізати на рівні 4 частини гострим ножем.
Кожен з вийшов квадратів розрізати по діагоналі. Вийшло 8 трикутників. Розкласти їх по колу на підставці для торта.
Другий корж також розрізати на 4 частини. 2 з них розрізати по діагоналі, кожну на 4 трикутника.
Ці трикутники знову викласти другим ярусом на торт.
Один з 2-х залишилися квадратів розрізати на 8 маленьких трикутників. Акуратно, т.к. чим менше трикутники, тим важче розрізати, щоб їх не поламати.
Викласти з них 3-й ярус ялинки.
Останній квадрат розрізати навпіл на 2 прямокутника. Один з них розрізати на 2 маленьких квадрата і кожен з квадратів на 4 трикутника.